Tavsiye Ettiğimiz Taşıt Kredileri/Finansmanları

 



Taşıt kredisi başvurusu için reşit olmanız, gelirinizi belgeleyebilmeniz, minimum 3 aydır devam eden sigortanızın olması ve kredi notunuzun bankanın talep ettiği minimum seviyenin üstünde olmalıdır. Taşıt kredisi hesaplaması yaptıktan sonra bankaya başvuru yaparak, başvurunuz ön onay aldıktan sonra gerekli belgelerle birlikte banka şubesine gitmeniz gerekir. Taşıt kredisi başvuru için gerekli belgeler aşağıdaki gibidir:

  • Nüfus Cüzdanı, sürücü belgesi yada pasaport aslı ve fotokopisi.
  • Araç kredisi başvurusu yapacak kişinin adına düzenlenmiş güncel elektrik, su, telefon, doğal gaz faturalarından biri veya ikametgah belgesi.
  • İş türüne göre talep edilen evraklar; emekliler, maaşlı çalışanlar ve şirketi olan kişilere göre farklılık gösterir. Maaşlı çalışanlardan talep edilen gelir belgesi son 1 yıla ait maaş bordrosudur. Emeklililer için, emekli tanıtım kartı ve aylık emekli maaşını içeren banka hesap cüzdanıdır. Şirketi olan kişiler için ise, yıllık gelir vergisi beyannamesi ve vergi levhası taşıt kredisi için gerekli evraklar arasındadır.
  • Satın alınacak otomobilin, sıfır kilometre olması durumunda, otomobilin proforma faturası gereklidir.


    Otomobil kredilerinde maksimum vade 60 aydır. Sıfır araç için ve ikinci el araç için aldığınız taşıt kredisini 60 aya kadar vadelendirebilirsiniz. Geri ödeme yapacağınız vadeyi belirlerken ödeyebileceğiniz aylık tutarı göz önünde bulundurmanızda fayda var. Taşıt kredisi ipotekli bir kredi türü olduğundan borcunuzu ödeyememeniz durumunda banka tarafından aracınıza el konulabilir. Bu nedenle hesaplama yaparak aylık taksitlerin sizi zorlamayacağı tutarda ve uzunlukta kredi almanızda fayda var. 

    Araba kredisi hesaplaması yaparken bütçenizin dengesini kesinlikle ihmal etmemelisiniz. Araba sahibi olmak isterken doğru oluşturulmamış bir otomobil kredisi ödeme planı nedeniyle zor günler yaşayabilirsiniz.

    Taşıt kredisi faiz oranı, sigorta giderleri, dosya masrafı vb maliyet kalemlerinin yanı sıra KKDF ve BSMV gibi vergi giderlerini de hesaplamalısınız.

    Unutmamanız gereken bir diğer husus ise satın almak istediğiniz arabanın, araç kredisinin geri ödemesi süresince, başvuruda bulunduğunuz bankanın ipoteği altında olacağıdır. Yani son taşıt kredisi taksidini ödenmeden araç üzerinde tam hakka sahip olamazsınız. Örneğin aracınızı satmak isterseniz, önce bankanın onayını almanız gerekir.

    Peki krediyi kullanmaktan vazgeçerseniz ne olur? Diyelim ki araba kredisi hesaplaması yaptınız, taşıt kredisi faiz oranlarını inceleyip araç kredilerini karşılaştırdınız ve bütçenize en uygun taşıt kredisine başvuruda bulundunuz. İlgili banka da otomobil kredinizi onayladı fakat siz kullanmaktan vazgeçtiniz. Yasal olarak 14 gün içerisinde aynı bankaya durumu bildirmek suretiyle, hiçbir cezai işleme maruz kalmadan kredinin kullanımını iptal edebilirsiniz.

    Dahası, araç kredisini kullanmış olsanız dahi yine 14 gün içerisinde vazgeçebilirsiniz. Yalnız bu sefer geçen süre kadar, ana para için faiz ödemesi yapmanız gerekir. HangiKredi´den hızla sıfır otomobil kredisi hesaplama işlemi yaparak en uygun araç kredisi seçeneğine ulaşabilirsiniz. Böylece herhangi bir cayma durumunda daha az faiz ödersiniz.  

Yorumlar