Yurtiçinde En Güzel Tatil Yerleri – Kısa Süreli Gezi Önerileri

 zır havalar ısınmaya başlamışken, 23 Nisan ve 19 Mayıs tatili de yaklaşıyorken,  tatil planlarına başlayalım, gezilecek tatil yerlerini sıralayalım diyoruz. Özellikle beyaz yakaların-özellikle haftasonunu birleştirince- yüzünü güldüren 3-4 günlük tatillerde gidilmesinin ideal olduğunu düşündüğümüz yurtiçi rotaları listeledik, buyurunuz en güzel yurtiçi tatil yerleri:

Not: Tabii ki bayram tatillerinde uçak biletleri- otel fiyatları şov yapıyor. O yüzden rezervasyonlarınızı en az 3-4 hafta önce yaptırmayı unutmayın.

1. Kapadokya, Nevşehir   

yurtiçinde en guzel tatil yerleri
yurtiçinde en güzel tatil yerleri

Listemizin başında, sadece Türkiye’nin değil aynı zamanda Dünya’nın da en ilginç yerlerinden Peri Bacaları’nın olduğu Kapadokya yer alıyor. Baharın gelmesiyle ağaçlar çiçeklerini açıyor ve eşi benzeri olmayan yer güzelliğine güzellik katılıyor resmen. 

Balon turu, vadi yürüyüşleri, ATV turları gibi Kapadokya’da yapılacak aktiviteler için en uygun zaman bahar mevsimidir. Şarap tadımı, çanak-çömlek yapımı ise Her mevsim yapılabilecek aktiviteler arasında yer alıyor. Adını ‘Güzel Atlar Ülkesi’ anlamına gelen Katpatukya kelimesinden alan Kapadokya’da düzenlenen at turları turistler tarafından tercih edilen başka bir aktivitedir.

  • Peri Bacaları Vadileri
  • Kaya Kiliseleri
  • Çavuşin ve Güllüdere
  • Soğanlı Vadisi
  • Zelve Açık Sarayı
  • Ihlara Vadisi
  • Göreme Açık Hava Müzesi
  • Paşabağ Vadisi
  • Gülşehir Açık Sarayı mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.

Ulaşım konusunda farklı alternatifler mevcut, yolculuk sürenizin daha kısa sürmesini isterseniz Nevşehir’e uçakla gitmeyi tercih edebilirsiniz. THY’nin İstanbul çıkışlı uçuşları, gidiş-dönüş 300 TL civarı. Her bütçeye uygun konaklama seçeneği bulabilirsiniz. Bizim favorimiz Argos in Cappadocia, alternatiflerine göre pahalı bir otel ama bütçeniz uyarsa burada konaklamanızı tavsiye ederiz.

Kapadokya Gezi Rehberi yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

2. Şirince, İzmir

turkiye - en iyi tatil yerleri
turkiye – en iyi tatil yerleri

Hatırlar mısınız, dünyanın sonu gelecek ve Şirince’de bulunan insanların hayatı kurtulacak diye bir söylenti çıkmıştı geçtiğimiz yıllarda. Neye istinaden böyle bir söylenti çıktı, enerji konuları doğru mudur  bilmiyoruz; fakat Şirince’nin insanı huzura boğduğu kesin bilgidir. İşte, yurtiçinde gidebileceğiniz en güzel tatil yerlerinden Şirince.

Bahar mevsimi, özellikle de nisan ayı bu güzel Rum Köyü’nü gezmek için en ideal zaman. Soğuktan üşümek yok, sıcaktan terlemek yok, tam Şirince’nin keyfine varmalık zaman.

  • Şirince’nin sokaklarında turlamak,
  • Köylülerin doğal ürünlerinden alışverinizi yapmak,
  • Şirince’ye özel çeşitli meyve şaraplarını denemek,
  • Aziz John Baptist Kilisesi’ni ziyaret etmek ,
  • Ali Nesin’in kurduğu Matematik Köyü’e gitmek, Şirince’de yapılabilecekler arasında.

Daha heyecanlı aktiviteler peşindeyseniz hemen burnunuzun dibinde olan Efes’te uçaktan atlayabilirsiniz yani Skydive yapabilirsiniz. Efes Antik Kenti’ni ve Meryem Ana Kilisesi’ni de mutlaka gitmişken görün deriz. Cumartesi günleri Selçuk pazarı kurulur meraklısıysanız mutlaka bir tur atın sonrasında çarşıdaki Selçuk Köfteci’sinde köftenizi afiyetle yiyin.

Şirince’ye ulaşım oldukça rahat. İzmir Havaalanı’ndan araba kiralamak, en güzeli aslında çevredeki yerleri de kolaylıkla ziyaret etmenizi sağlar. İzmir’e çok sık uçak seferi olduğundan bilet fiyatları oldukça uygun, gidiş-dönüş 200-300 arası değişir. Konaklama konusunda Şirince’de çok fazla seçeneğiniz yok. Nişanyan Houses Hotel, Şirincem Pansiyon, Kırkınca Hotel en iyilerden.

3. Salda Gölü, Burdur

salda golu
salda golu – yurtiçinde tatil yapılabilecek en güzel yerlerden. özellikle son senelerde iyice revaçta

Türkiye’nin Maldivleri olarak adlandırılan, huzur dolu tatil rotalardan biridir,  Salda Gölü. Burdur il sınırları içerisinde yer almasına rağmen Denizli ve Antalya illerimize de yakınlığıyla dikkat çekiyor. Salda Gölü, hala çok fazla kişi tarafından bilinmediğinden ve özel araç dışında bir ulaşım seçeneği olmadığından adete saklı bir cennet.

Kamp severler ve motosiklet tutkunlarının radarından kaçmayan Salda Gölü için ideal zaman bahar ayları tabii. Bu arada hemen belirtmek isteriz ki Isparta  ile Salda Gölü arasında 100 km var dolayısıyla Keçiborlu’daki lavanta tarlaları da mutlaka tatil planlarına eklenmeli.

Salda Gölü’nde ne yapacağız diye düşünüyorsanız hemen söyleyelim. Motosikletinizle geldiyseniz ya da kamp yapacaksanız zaten bir şey yaptınız. Doğayla bütünleşmek ve tamamen doğanın keyfini çıkarmak yapacağınız diğer şey. Güzel fotoğraflar çekmek de bonus. Hala Türkiye’nin en temiz gölü olan bu doğal güzelliği mutlaka görün deriz.

Dediğimiz gibi ulaşım için özel araç dışında bir alternatif maalesef yok. Bölgeye yakın olan illere uçakla ulaşım sağlayıp sonrasında araba kiralamak bir seçenek ya da uzun yolculukların da ayrı bir keyifli olduğunu hatırlatalım. Konaklama için hemen çadırları atın diyoruz

Bir de son bir not: göl hemen derinleştiğinden yüzmek tehlikeli diyorlar onu  da belirtelim.

4. Kaş, Antalya

kas - en iyi tatil yerleri
kas – en iyi tatil yerleri

Kaş’ta yapılacaklara nerden başlasak bilemedik resmen. Hiç bir şey yapmayıp tüm gün, gerçek meyvelerle hazırlanmış kokteylleri içmek de bir seçenek aklınızda bulunsun.

Öncellikle belirtmek isteriz ki Kaş için en iyi tatil zamanı Nisan-Mayıs ve Eylül-Ekim ayları, yaz ayları da güzel tabii ama, gezilecek yerlerin hepsini görmeyi istediğinizde bayıltıcı sıcak olabilir. Ayrıca çooook yoğun bir kalabalıkla karşılaşabilirsiniz. Bahar aylarında doğa yürüyüşleri de rahatlıkla yapılıyor, denize de rahatlıkla giriliyor.

  • Scubadiving ya da serbest dalış meraklısıysanız, mutlaka Kaş’ta denemeniz gerekiyor.
  • Kekova Antik Kent’i üzerinde kano yapmak,
  • Likya Yolu’nu yürümek,
  • Kaleköy’de gün batımı,
  • Saklıkent Kanyon’unu görmek, 
  • Kaş’ın eşsiz plajlarında yüzmek, yapılması gereken diğer aktivitelerden.
  • Bir de tabii isterseniz hemen Kaş’ın dibinde olan Yunan adalarından Meis’e de geçebilirsiniz.

Ulaşım için Antalya ya da Dalaman Havaalanlarına uçup oradan araba kiralamayı tercih edebilirsiniz ya da önceden ayarlayabileceğiniz transfer şirketleri de mevcut onları da tercih edebilirsiniz. Kaş’ta konaklama konusunda çeşitli seçenekler mevcut, butik oteller, pansiyonlar, kamp alanları bütçenize uygun olanı seçebilirsiniz. 

Kaş için mutlaka Kaş’ta gidilmesi gereken yerleri, yapılması gerekenleri bir yazıda topladık. Aşağıya bırakıyorum:

Kaş’ta Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerler & Detaylı Kaş Rehberi

5. Akyaka, Muğla

yurtici en guzel tatil yerleri - akyaka
yurtici en guzel tatil yerleri – akyaka kite surf yapmak için en güzel yerlerden.

Akyaka’nın kitesurf cenneti olduğu keşfedildikten sonra oldukça popüler rotalardan biri haline geldi. Özellikle yabancı turistlerin ilgi odağı olan Akyaka’ya kitesurf yapmayanlar da gidiyor tabii

Filgezi ekibinin geçen yaz yaptığı tatilin rotalarından biri de Akyaka’ydı.  Akyazı Gezi Rehberi’ne aşağıdaki link üzerinden ulaşabilirsiniz. Detaylı bilgi için mutlaka göz atmanızı öneririz. Gökova Körfezi’nin bu muhteşem kasabası yaz aylarında aşırı kalabalık olabiliyor, bahar aylarını tercih ederseniz daha sakin bir Akyaka karşılayabilir sizi. Kısa süreli tatil yerleri arsında iyi bir lokasyon, değerlendirin deriz.

https://www.filgezi.com/akyaka-gezilecek-yerler/

  • Akyaka’da yapılacak listesinin başında kitesurf geliyor. Bu tarz sporlara ilginiz olmayabilir, çok normal yine de bir sürü aktivite var. Detaylar yazımızda var ama sadece yeme-içme ve yan gelip yatmak için bile gidilir Akyaka’ya.
  • Ağaçlı yolda fotoğraf çekilmek
  • Akçapınar Tostçusunda ayran içmek bunlardan bazıları.

Akyaka’ya gidebilmek için, Dalaman ya da İzmir Havaalanlarına uçmayı tercih edebilirsiniz. Dalaman daha yakın ama biletler genelde daha pahalı, gidiş-dönüş 400 TL’den aşağı bilet yok. İzmir daha uzak ama daha ucuza bilet bulabilirsiniz. Tercih sizin. Konaklama için kamp yapmak bir seçenek, butik oteller diğer bir seçenek. 

Akyaka videomuz şurada⇐

6. Kaz Dağları, Balıkesir

kaz dağları kısa süreli tatillerde en çok tercih edilen lokasyonlardan

Kaz Dağları dediğimiz anda oksijenin kokusu (gerçek anlamda değil tabii) burnumuza gelmeye başladı. İda Dağı olarak da bilenen Kaz Dağları’nı, Homeros, ‘bol pınarlı, vahşi hayvanların anası olarak’ tasvir etmiş. Bu eşsiz doğayla buluşmak için en iyi zamanın bahar ayları olduğu düşüncesindeyiz. Bu sebeple, kısa süreli kaçacağınız en güzel tatil yerleri arasında için hemen listemize aldık.

  • Kaz Dağı Milli Parkı,
  • Sütüven Şelalesi,
  • Kızılkeçili Köyü,
  • Zeus Altarı,
  • Mıhlı Şelalesi,
  • Adatepe Köyü  görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

Not: Bu tatili planlarken yürümek konusunda çekinceleriniz varsa uzak durmanızı öneririz. Tabiat parkları, kanyonlar, şelaleler, köyler yürümeden gezilemiyor. Uzun doğa yürüyüşleri için ekipmanlarınızı da yanınıza almayı unutmayın.

Kaz Dağları İstanbul çıkışlı yolculuklar için 500 km civarı sürüyor. Bölgeye en yakın havaalanı Edremit’ te, uçakla yolculuk etmek isterseniz tercih edebilirsiniz. Son zamanlarda seferler de sıklaştı, bilet fiyatları gidiş-dönüş 300 TL civarı.

Zeus ve Afrodit’in, ölümlülere aşık olduğu söylenen İda Dağı’nda meditasyon yapmak, ayrı bir boyut olur tabii, söylemeden geçmeyelim istedik. Burada da Kamp yaparak konaklama seçeneği mevcut organik kahvaltı sunan butik otellerde de. Iliada Hotel, bizim tavsiyemiz olarak bulunsun.

7. Gökçeada, Çanakkale

Gokceada - Yurtici tatil yerleri
Gokceada ‘da köylerden bazıları – Yurtici tatil yerleri

Gökçeada demişken hemen Gökçeada Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler listemizin linki bırakalım ve devam edelim.

https://www.filgezi.com/gokceada-gezilecek-yerler-yapilacaklar/

Windsurf ve kitesurf için yükselen bir yıldız olan Gökçeada’yı çok seviyoruz çünkü hala çok dingin ve bakir bir yer. Bahar aylarında serin olsa da ayrı bir keyifli olduğunu düşünüyoruz. Eğer Bozcaada’yı yurtiçinde en güzel tatil yerleri arasına almamız gerektiğini düşünüyorsanız; en son Bozcaada’da kalabalıktan “ekmek bittiğini” hatırlatırız 🙂 Yine de Bozcaada Gezi Rehberi ni buraya bırakıyorum: https://www.filgezi.com/bozcaadada-gezi-rehberi-gezi-onerileri/

Hala çok da popüler olmayan rotalardan olan Gökçeada’da ne yapılır acaba derseniz hemen kısaca paylaşalım, sonra ama siz detaylar için yukarıdaki yazımızı okuyun.

  • Yıldız Koy,
  • Aydıncık Plajı,
  • Zeytinliköy,
  • Tepeköy
  • Lazkoy
  • Bademli mutlaka görülmesi gereken yerlerden.
  • Dalış,
  • sörf,
  • meditasyon,
  • organik kahvaltı Çanakkale domatesi ve Ezine peyniri eşliğinde,
  • İmroz Poseidon’da gün batımı mutlaka yapılması gereken aktivitelerden.

Gökçeada’ya ulaşım konusunda en doğru tercih özel arabanız ya da motosikletinizle seyahat etmek olacaktır.  Adanın çok geniş bir alana yayılmış olduğundan büyük rahatlık sağlayacaktır. 

Not: Gökçeada feribotlarına buradan ulaşabilirsiniz. Yine de sefer saatlerini buradan yazayım; 

Kabatepe- Gökçeada

  • Pazartesi- Perşembe

09.00 / 15.00 / 19.00

  • Cuma- Cumartesi- Pazar

09.00 / 13.00 / 17.00 / 21.00

Gökçeada- Kabatepe

  • Pazartesi- Perşembe

07.00 / 13.00 / 17.00

  • Cuma- Cumartesi- Pazar

07.00 / 11.00 / 15.00 / 19.00

Anemos Otel bölgede konaklayabileceğiniz iyi otellerden. Ayrıca Yenibademli’de kalabileceğiniz çok fazla apart otel ve pansiyon var. Daha ucuz seçenekler de mevcut ama dikkatli olun, bir keresinde yerde kekik serilmiş, sıva olmayan bir yeri burada konaklayabilirsiniz diye gösterdikleri oldu.

8. Doğu Ekspresi & Van Gölü Ekspresi

van golu ekspresi - tatil onerileri
van golu ekspresi – tatil onerileri (instagram)

Van Gölü Ekspresi henüz Doğu Ekspresi kadar popüler değil. Hazır yataklı vagonda yer bulunabiliyorken hemen bahar rotalarına eklenmeli dedik ve hemen, yurtiçinde kısa süreli en güzel tatil yerleri listemize aldık.

Van Gölü çevresinde epey gezilip görülecek yer var. Akdamar Adası, Muradiye, İshak Paşa Sarayı bunlardan bazıları, mutlaka görülmeli gitmişken. Bir de tabii Van kahvaltısı yapmadan dönmeyiniz.

Ayrıca Doğu Ekspresi de en çok tercih edilen rotalardan. Her ne kadar kış rotası ve beyaz bir yolculuk olarak kabul edilse de ilkbaharda da tadını çıkarmak hem keyifli hem daha kolay. (kışın biletler çok zor bulunuyor) Doğu ekspresi yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Van Gölü Ekspresi’yle tren yolculuğunu alyernatif olarak tecrübe edebilirsiniz. Yok çok yorucu bir yolculuk benim için derseniz Van’a direkt uçuşlar da mevcut, uçakla gitmeyi tercih edebilirsiniz. Konaklama için otel alternatifleri var ama daha garantici olmak isterseniz zincir olan Double Tree by Hilton’u tercih edebilirisiniz.

9. Kabak Koyu, Fethiye, Muğla

kabak koyu - turkiyedeki en guzel tatil yerleri
kabak koyu – turkiyedeki en guzel tatil yerleri

Fethiye’nin Faralya Köyü’ndeki saklı bir cennet olan Kabak Koyu bahar aylarındaki popüler rotalardan, en güzel tatil yerlerinden. Mis gibi havası, muhteşem deniziyle tam bir doğa harikası. Şehir hayatından uzaklaşmak, doğayla kucaklaşmak isteyenler için çok doğru bir destinasyon.

Dünyanın birçok ülkesinden yoga yapmaya gelen turistlerle tanışmanız çok olası, Kabak Koyu’nda. Kabak Koyu’nun çevresinde yapılacak akvitieler oldukça fazla ama biz sadece  buraya zaman ayırmanızı ve doğanın tadını doyasıya çıkarmanızı tavsiye ederiz. Gün doğarken yoga yapmak, gündüzleri deniz kenarında kitabınızı okumaktan daha güzel ne olabilir

Ulaşım için öncelikle Fethiye’ye ulaşmış olmanız gerekiyor, dolayısıyla Dalaman Havaalanı’na uçmak en doğru tercih. Fethiye’de kara yoluyla ya da özel teknelerle koya ulaşmak mümkün oluyor. Bölgede kamp yapabilirsiniz. Türkiye’nin en iyi kamp alanları yazımızda bahsetmiştik, detaylara aşağıdaki link üzerinden ulaşabilirsiniz. Tercihiniz bungalovlardan yanaysa Shambala’yı tavsiye ederiz.

https://www.filgezi.com/turkiyede-en-iyi-kamp-alanlari/

10. Bodrum, Muğla

tatil yerleri - bodrum
tatil yerleri – bodrum

Biliyoruz birçoğumuzun yolu daha önce Bodrum’dan geçti, Türkiye’nin en popüler tatil beldesi nerdeyse ama baharda çok daha keyifli Bodrum, yaz kalabalıkları başlamadan, gerçek Bodrum’un tadına varmak için çok doğru bir zaman. Bu sebepten tatil yerleri listemize almasak olmazdı.

Özellikle de Gümüşlük bahar aylarında öyle güzel ve dingin oluyor ki. Denizin direkt içine kurulan masalarda, gün batımında rakı balık keyfinin düşüncesi bile mutlu ediyor. Bir de diğer bir gün batımı klişesi Limon Gümüşlük yine çok sevdiğimiz mekanlardan. Off Gümüşlük’te çok iyi canlı performanslar oluyor denk gelirseniz mutlaka gidin. Bodrum Kalesi en sevdiklerimizden.

Bodrum Havaalanı olduğundan, uçakla gitmek oldukça rahat bir tercih. Havaalanı şehrin dışında ama birçok farklı seçenek mevcut şehir merkezine ulaşım konusunda. Konaklamak için Dokuz Çeyrek Otel Gümüşlük şiddetle tavsiye edilir.

Bodrum bonusunuzu da unutmayalım. Günübirlik yakınlardaki Yunan Adaları’na gidebilirsiniz. Kos, Rodos, Leros, Patmos, Kalimnos hangisini isterseniz.

Bonus : Alexandrapoli, Yunanistan

Tamam, listemiz yurtiçinde gidilecek en güzel tatil yerleri, ancak halihazırda vizesi olan arkadaşlar için Yunanistan alternatifi koymak istedik. İstanbul’ dan arabayla 300 km süren bir araba yolculuğu sonrası kendinizi Dedeağaç’ta buluyorsunuz.

Baştan söyleyelim Dedeağaç’ta yapılacak çok aktivite yok. Daha çok yeme-içme odaklı bir keyif tatili sizi bekler. Bahar havasını biraz da Yunanistan’da alalım derseniz hoş bir seçenek. (Ayrıca Halikidiki yazımız için de buraya tıklayabilirsiniz)

Listemiz Muğla ağırlıklı olmuş ama gerçekten bahar mevsimi ayrı bir güzel oluyor Ege’de napalım Bahar gelişini hissettirmeye başladı. Aman 23 Nisan ve 19 Mayıs tatilini boş geçmeyin, 3-4 günde nereye gideceğim diye düşünmeyin, yukarıda sıraladığımız tatil yerlerinin hepsi ayrı bir harika ve gezmeniz için tam olarak 3 güne ihtiyacınız var. Şimdiden iyi yolculuklar.

Yorumlar