Merhaba! Bugün uzun zamandır paylaşmak istediğim ve sizlerden de çok fazla soru gelen bir konuyu kaleme almaya karar verdim. Yurtdışındaki websitelerinden alışverişle ilgili tecrübe ettiklerimi, yazıyı olabildiğince kısa tutmaya çalışarak aktaracağım, çünkü bahsedilecek çok fazla nokta var.
Öncelikle zaten blogumu takip edenler farkındadır ki kombinlerimde kullandığım çoğu parça yabancı markaların online satışından. Çoğunlukla Romwe.com, Shein.com, Dresslink.com, Dressin.com, Asos.com, Newlook.com ve Newchic.com, gibi yabancı alışveriş sitelerini tercih etmememin ilk sebebi herkesin ziyaret ettiği mağazalardan daha farklı seçimler yapabilmemi sağlaması. Ayrıca blogumu dünya çapında platformlarda da paylaştığım için kıyafetlerimin her takipçim için erişilebilir olmasını sağlamalıyım. Diğer bir önemli tercih sebebim fiyatların -çoğunlukla- özellikle AVM’lerdeki mağazalarla kıyaslandığında çok daha uygun olması. Liste böyle böyle uzamaya devam eder; yurtdışından alışverişte dikkat etmeniz gereken maddeler ise şöyle:
Beden Seçimi XS? S? M?
En çok sorulan sorulardan biri benim hangi bedeni seçerek alışveriş yaptığımla ilgili. Bu konuda net olmak gerekirse, nerdeyse her sitenin bedeni farklı. Yani mesela benim en çok tercih ettiğim Romwe‘de beden seçimimi tıpkı Türkiye’de tercih ettiğim gibi yapıyorum. Aynı zamanda her kıyafetin ölçülerini de mezurayla üstümde ölçerek kontrol etmeyi unutmuyorum; özellikle elbise ve eteklerin uzunluğunu netleştirebilmek için harika bir yöntem. Bu siteleri ziyaret ettiğinizde çok fazla ürünün -özellikle üstler- “one size” yani tek beden olduğunu göreceksiniz. Bu da aşağı yukarı bizdeki medium (M) gibi bir kalıba denk geliyor -bazen large da olabilir- Bu kıyafetler çoğunlukla bol bir kesime sahip. Shein (kısa süre önce isim değiştirdi, eskiden Sheinside idi) de Romwe’yle aynı sistemle çalışan bir site. Kardeş siteler de diyebilirizi; hatta Romwe‘den alışveriş yaptığınızda ürünler Shein ambalajında bile gelebiliyor.
Beden seçiminde en çok kafanızı karıştırabilecek site büyük ihtimalle Dresslink olacaktır. Burada XS, S, M ve L Avrupa değil Asya standartlarında olduğu için mutlaka ölçü tablosunu ve ürünün ölçülerini kontrol etmeniz gerekiyor. Mesela ben bir kaç gün önce Dresslink’ten verdiğim bir siparişte (Ağustos Wishlist‘imdeki kıyafetler) üst parçaları M hatta bir tişörtü L bedende seçtim.
Fiyat Karşılaştırma
Bu benim yurtdışından alışverişe yönelmenin ilk sebebiydi aslında. Stradivarius, Zara ve Pull and Bear gibi markaların tasarımlarını çok seviyorum ama özellikle kazak, ceket ya da kaban gibi ürünleri çok yüksek fiyatlarla sezon satışına sunduklarını düşünüyorum, aynı tarzdaki ürünleri çok daha uygun fiyatlara bu sitelerde keşfedinde hemen denemek istemiştim. Tabi fiyatlar dolar üstünden, maalesef kur yükselince bu pek de karlı bir alışveriş olmayabiliyor ama bazı ürünlerin fiyatlarını yüksek bulup da vazgeçmeyin, sitelerin derinliklerinde harika parçaları çok uygun fiyatlara bulabilirsiniz. Tecrübe konuşuyor!
Ödeme
Sanırım bu en çok çelişkiye düştüğünüz kısım, sitelerin güvenilir olup olmadığına karar vermek zor olabilir. En azından yukarıda saydığım sitelerden daha önce sipariş verdiğim ve sağlıklı bir şekilde elime geçtiği için güvenle alışveriş yapabileceğinizi söyleyebilirim. Zaten bu sitelerin tamamında Paypal ile ödeme yapmayı tercih edebilirsiniz ki Paypal dünyanın en güvenilir ve yaygın kullanılan ödeme şekli. -Ve tabi ki kapıda ödeme gibi bir tercih yok-
Ödemeyle ilgili bahsetmek istediğim diğer bir konu -belki sizin de dikkatinizi çekecektir- Dresslink‘te fiyatların inanılmaz derecede uygun olması. Tabi nedenini nasılını bilmiyorum ama diğer sitelerdeki aynı ürünlerin yarı fiyatlarına hatta belki daha da az fiyata satışta olduğunu görebilirsiniz. Ürünlerin -benim denediğim ve gözlemlediğim kadarıyla- bir kalite farkı yok. Aslında olayı ürünleri sepetinize attığınızda kargo ücreti artınca fark edeceksiniz, o zaman zaten fiyatlar eşitleniyor gibi oluyor. Ama “free shipping” yani ücretsiz kargolu ürünleri de tercih edebilirsiniz.
Kargo, Üst Limit, Gümrük
Ve bana en çok sorduğunuz bölüme geldik. Kargo ve gümrükle ilgili çok fazla soru geldiği için olabildiğince net ve detaylı bir şekilde açıklamaya çalışacağım. Öncelikle kargo ücreti Romwe ve Shein‘de 50 dolar ve üstüne ücretsiz eğer limite ulaşamazsanız ise kargo ücreti “standart shipping” yani standart gönderim için 15 dolar (küsuratı olabilir), Dresslink ve Dressin‘deyse sepetinizdeki ürünlere göre farklı kargo ücretleri çıkıyor. Kargonun net olması benim için daha tercih edilesi.
Diğer bir konu gümrük: eğer 100 dolar ya da 75 euro limitini aşmazsanız kargonuz gümrüğe takılmaz ama bir şartla; ayakkabı satın almadıysanız. Aşağı yukarı yeni uygulanan bir durum; Türkiye’de ayakkabı satışları düştüğü için müşteriyi yurtiçine daha çok yönlendirmek amacıyla yapıldığı söyleniyor. Yurtdışından 1 dolar değerinde bir terlik bile alsanız gümrük vergisi ödemeniz gerekiyor yoksa paket gönderildiği yere geri dönüyor. Durumla ilgili net bilgi sahibi değilim ancak bir arkadaşım bu durumu yaşayınca haberdar olmuştum, eğer ayakkabı almayı düşünüyorsanız konuyu internette bir araştırmanızı öneririm.
++ (21.01.2016, düzenleme) Dayanamayıp bir kez şansımı deneyeyim deyip yurtdışından bir ayakkabı siparişi verdim. Sağ salim, normal koşullarda, hiç bir ekstra ücret ödemeden elime ulaştı. Yeni edindiğim bilgilere göre, bu uygulama sadece marka ya da marka ayakkabıların sahteleri için uygulanmak üzere değiştirilmiş.
Kargo, paketin ne kadar sürede geldiği, hangi şirketle geldiği gibi sorular da çok fazla soruldu. Her websitesi farklı bir kargo şirketi tercih ediyor ama genel olarak zarf tipindeki küçük paketler PTT ile geliyor. Ne sipariş verirsem zarf tipi olur? Mesela 3 tişört 1 pantolon bile alsanız bu büyük ihtimalle küçük bir paket olacağı için PTT ile gelecektir. Büyük -kiloluk- paketler ise Romwe ve Shein‘den alışveriş yaptığınızda Aramex ile geliyor. Dresslink ve Dressin‘de ise kargo tipinizi seçerken Aramex ya da başka firmaları tercih edebiliyorsunuz tabi farklı fiyatlarla. Bu zamana kadar bana gelen paketlerin hızını vesaire değerlendirecek olursam -çok değişken olmakla birlikte- en kötüsü PTT ve en iyisi Aramex diyebilirim. Aramex ile Çin’den gelen paketlerim 2 hafta gibi bir sürede elime geçiyor ve çalışanları çok kibar ve anlayışlı, ben adreste olmadığımda, arayıp bulunduğum yere kadar paketi getiriyorlar. Hem İzmir’de hem de Bursa’da aynı durumu yaşadım. Ancak PTT inanılmaz değişken bazen 1 haftada bazen 3 ayda paketimi elime aldığım oldu. Şans diyelim!
Bütün bunlara eklemek istediğim bazı şeyler:
* Shein.com'da Free Trial Center yani Ücretsiz Deneme Merkezi adında bir bölüm var ve her hafta 5 farklı ürünü toplamda 10 kişiye hediye etmek için çekiliş düzenleniyor. (Daha net açıklamak gerekirse, her bir ürünü 2 kişinin kazanma şansı var ve toplamda 5 farklı ürün için çekiliş düzenleniyor) Bu çekilişe Shein sayfasını Facebook'ta beğenerek ve kazanmak istediğiniz ürünü Facebook'ta paylaşarak katılabiliyorsunuz. Ben ilk ve son katılışımda çiçekli bir kimono kazanmıştım, siz neden kazanamayasınız! :)
** Bu sitelerin çoğunda alışveriş yaptıkça puan kazanıyorsunuz. Her birinde 1 puan farklı bir değere geliyor, 1 dolar ya da 1 cent gibi. Bu puanlarla alışveriş yapmak da bir o kadar keyifli ve kazançlı oluyor.
*** Eğer siparişinizi oluşturduysanız ödeme yapmadan önce Google'da o siteye ait kupon kodları için bir arama yapın. Mesela Romwe'den alışveriş yapıyorsanız Romwe coupon code gibi bir arama yaptığınızda %10'dan %60'a kadar farklı kuponlar bulabilirsiniz.
Umarım yazı olabildiğince açıklayıcı olmuştur ve aradığınız soruların cevaplarını bulabilmişsinizdir. Yanıtlanmayan sorularınızı yorum olarak yazabilirsiniz, mutlaka cevaplayacağım. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, hoşçakalın! :)
Yorumlar