FAZİLER AYNI KALABİLİR
Faizlerde bir süredir indirim yapan Merkez Bankası bir önceki toplantıda olduğu gibi bu toplantıda da indirim kararı almayacaktır. Özellikle enflasyon görünümünde son denemde ciddi bozulmalar gerçekleşti. Bu durum Merkez Bankasının önündeki en büyük engel. Ana sebebi ise dolar tarafında yaşanan sert yükseliş. Özellikle kurun 2.70 seviyesinin üzerine çıkması ilerleyen dönemde de bu seviyelerde tutunacak görünmesi enflasyon rakamlarını yeniden yükseltecektir. Bu durumda faiz indirimi yapması olası görünmüyor.
FAİZ ARTIŞI ZOR
Ayrıca faizleri artırmak gibi bir seçeneği de uzunca zamandır ortadan kalkmış durumda. Özellikle genel seçimler öncesi böyle bir adım atması zor görünmese de düşük bir ihtimalle koridorun üst bandından bir artırım kurun yükselişine bir süre son verecektir. Ancak bu adımı atmak şu an için çok zor görünüyor. Politika faizinde ve de alt bantta bir artırım ise olası değil.
ZORUNLU KARŞILIKLAR
Kurun yükselişine sözlü müdahalesi ise zorunlu karşılıklar kanadında gelmişti. Kurun 2.73 seviyesine dayanmadan önce Merkez Bankası yaptığı açıklamada zorunlu karşılıklarda TL’ye verilen faizin bir miktar artırılabileceğini duyurmuştu. Bu durum TL’nin değerini artırmak için uygulanabilecek bir yöntem. 2014 sonunda yeniden zorunlu karşılıklara faiz vermeye başlayan Merkez Bankası uygulanan faizleri artırarak bankalara destek olacak ve de örtülü bir faiz artışı sergilemiş olacak. Ancak bu açıklama piyasada pek dikkate alınmadı. Piyasada dolar talebinin artışını engelleyemeyen sözlü yönlendirme uygulamaya geçtiğinde de etkisi sınırlı olabilir.
DÖVİZ DEPO FAİZ ORANLARINDA İNDİRİM
Bir diğer sözlü yönlendirmesi de döviz depo oranlarında indirim yapabileceği şeklinde olmuştu. Daha önce hayata geçirdiği bu uygulamada yeniden bir aksiyon alınabilir. Böylece döviz likiditesini artırmak için çaba sarf edecek döviz fiyatlarını aşağı çekmeye çalışacaktır. Ancak bu uygulama Merkez Bankasının kura müdahalesi için yeteri kadar dikkate alınmıyor. Çünkü döviz talebi artarak devam
DÖVİZ SATIM İHALELERİ
Diğer bir kanat ise döviz satım ihalelerinde tutarın yükseltilmesi şeklinde olacaktır. Her ihalede bir önceki tutarın 30 milyon fazlası olarak değiştirmişti. Halen bu uygulama geçerli. Ancak ihalelerde açılan tutardan fazla talep olmaya devam ediyor. Ayrıca doğrudan döviz satışı ise risk oluşturan bir unsur. Rezervlerin erimeye başlaması ve doğrudan satış ile rezervlerin eriyeceğine ilişkin algının artması daha kötü sonuçlar doğurabilir. Şimdilik doğrudan döviz satışı seçeneği masada değil.
Yorumlar